200 producten – week 1

200 verschillende producten wil ik dus eten in één maand. 31 mei, een dag eerder, ben ik begonnen met tellen. Ik denk dat ik binnen 2 dagen over de 50 producten ga zitten en na een week al boven de 100. Daarna denk ik helaas dat het een enorme uitdaging wordt om in de overige 3 weken nog veel verder te komen. Misschien blijf ik steken op 130 producten. We gaan het zien.

Dag 1, maandag 31 mei

 • Water (1), koffie (2),
 • Ontbijt: havermoutpap.
  • havermout (3), havermelk (4), plantaardige yoghurt (5), blauwe bessen (6), pindakaas (7), jam (8), banaan (9), chiazaad (10), peper (11), zout (12), cacaopoeder (13), kaneel (14), kardemom (15), gember (16), paranoot (17), amandelnoot (18), walnoot (19), pinda’s (20), pompoenpit (21),
  • havermelk, roos-vice (22),
 • Avondeten klaarmaken:
  • brood (23), smeerboter (24), appelstroop (25), pindakaas,
 • Lunch: Pasta.
  • olijfolie (26), pasta (27), ui (28), knoflook (29), zongedroogde- en gewone tomaat (30), olijf (31), bloemkool (32), doperwt (33), kastanjechampignons (34), spinazie (35), oregano (36), basilicum (37), tijm (38), edelgistvlokklen (39)
Opmerking: Als er achter een product een getal staat, dan is dat een nieuw product die ik tel. Als avondeten had ik bijvoorbeeld wel weer pindakaas gegeten, maar niet meegeteld. 

Havermoutpap

Ik moest er eerlijk gezegd nog wel aan wennen. De smaak wordt voor mij al beter als ik er een beetje oploskoffie (instantkoffie) en zout door doe. De toppings (wat je er overheen doet) maakt het af!

Dag 2, dinsdag

 • Water, koffie, paranoot.
 • Ontbijt: Pannenkoeken.
  • Speltmeel (40), proteinepoeder (41), stroop (42), kaneel, koffie, kardemom, gember, zout, peper, banaan, jam, blauwe bessen, plantaardige yoghurt. Bakpoeder (43)
 • Lunch: gebakken aardappel (yes!) + hollandse groente:
  • Aardappel (44), broccoli (45), wortel (46), selderij (47), rode en gele paprika (48), sperziebonen (49), pittige tofu reepjes (50), kerrie (51), tamari (52), Spaanse peper (53), champignons, ui.
 • Brood voor savonds: 1 met pindakaas+walnoten+chilivlokken (54), 1 met appelstroop+walnoten.
Vandaag had ik geen inspiratie voor de lunch (wij eten smiddags altijd warm ); We hadden aardappel en ik had niet veel tijd om uitgebreid te koken. Daarom voorgesneden hollandse groente en kant&klare pittige tofu reepjes. 
Bij de uitdaging om gevarieerd te eten, merk ik dat het beleg op brood toch beperkt is (brood, wat ik meeneem naar werk). Vaak is het standaard pindakaas+iets zoets of walnoten en soms chilivlokken.

Pannenkoeken

Dit recept gebruik ik als basis: https://lisagoesvegan.com/vegan-pannenkoeken/. Wat ik er extra door doe is een halve banaan, 30 gram proteïnepoeder (niet altijd hoor, soms als toevoeging) en...oploskoffie+zout :). Ik bak het op een niet te hoog vuurtje en de deksel op de pan zorgt ervoor dat de bovenkant eerder opdroogt, zodat je de pannenkoek eerder kan omkeren. Ik had geen aardbeien thuis (dus dan maar aardbeienjam), maar meestal doe ik als topping blauwe bessen, banaan en stroop.

Dag 3, woensdag

 • Thee, koffie, paranoot
 • Ontbijt: brood met uitgebreid beleg
  • 1e boterham, knoflookboter (55), banaan, pindakaas, spaanse peper, walnoot, lente-ui (56), agavesiroop (57). pistachenoot (58)
  • 2e boterham, sla (59), pijnboompit (60), pesto (61), zongedroogde en gewone tomaat, olijf, komkommer (62), lente-ui, citroensap (63), oregano, peper, zout
  • havermelk+roosvice
 • Lunch: wrap met mexicaanse groente
  • Wrap (64), chilisaus (65), kidneybonen (66), prei (67), mais (68), marmite (69), agar agar (70), wortel, kruiden, cayennepeper (71), paprikapoeder (72)
 • Avond: brood met pindakaas en appelstroop.

Paranoot

Misschien valt het inmiddels op; elke ochtend eet ik één Paranoot. De rede hiervoor is om selenium binnen te krijgen. https://www.ahealthylife.nl/de-top-12-voedingsmiddelen-met-de-meeste-selenium/

Gehakt van wortel

Vandaag heb ik rulgehakt gemaakt van wortel, omdat ik nog wortelpulp in de koelkast had liggen (resten van wortelsap die m'n vrouw soms maakt). Het is me al eens eerder gelukt, maar deze versie van vandaag was minder geslaagd. Een beetje een faalmoment, maar he, ik heb wel weer nieuwe producten die ik kan gaan tellen...Het youtubekanaal vind ik wel hilarisch!

Hoe eet je wrap?

Voorheen rolde ik m'n wrap op, maar via een tip (filmpje op tiktok) zag ik een betere manier. Het eet beter, je kan makkelijker naderhand eventueel nog saus toevoegen.

Dag 4, donderdag

 • Water, koffie
 • Ontbijt: gemengde nootjes, Minneola (73), tosti pizza quick (74), sesamzaad (75), cashewnoot (76), havermelk.
 • Lunch: Kliekjes van gisteren + Oesterzwam
  • Oesterzwam (77), nootmuskaat (78), kruidnagel (79), overige kruiden, azijn (80)
 • Eten mee naar werk: brood+beleg, Peer (81)

Oesterzwammen

Vandaag heb ik meer tijd (en zin) om iets te maken. Een echte aanbeveling zijn de oesterzwammen zo kruiden dat het lijkt op kip of shoarma. de shoarmakruiden waren echter op dus heb ik een combinatie van onderstaand recept + op internet gekeken wat er in dat zakje zat aan kruiden en die toegevoegd. De oesterzwammen heb ik in plaats van op de barbecue in de oven gedaan op 200 graden / 20 minuten. Mocht je in Dronten wonen; de Oesterzwammen koop ik hier: https://www.suydersee.com/de-koopman-groenten-en-fruit/
https://fungifactory.nl/recept-oesterzwamspiezen/

Parmezaanse kaas

Ook heb ik 'parmezaanse kaas' gemaakt wat ik over de tosti+pizza quick heb gedaan. Ook dit is vrij snel en makkelijk te maken. Voor de tosti is het beter om vegankaas te gebruiken die smelt, maar die hadden we nu niet in de koelkast liggen. Deze parmezaanse kaas past eigenlijk beter bij een pasta. 
https://happyvegan.nl/vegan-recepten/vegan-parmezaanse-kaas/

Dag 5, vrijdag

 • Water, koffie
 • Ontbijt: havermoutpap (toppings: yoghurt, banaan, cashewnootjes, amandelnootjes, walnoten, hazelnootjes (82) jam, blauwe bessen, chiazaad, lijnzaad (83) ).
 • Lunch:
  • Pasta (gevuld met kikkererwten en linzen) + groenten (paprika, ui, tomaat, champignons etc..) en cannellini-bonen (84)
 • koekje (85)
 • Avondeten: een patatje + curry (86)
 • Bier (een heerlijke La Trappe Quadrupel) (87)
Boodschappen gaan halen: het maken van deze blog/uitdaging maakt me bewust dat ik niet gevarieerd in fruit ben en ook niet in broodbeleg. De fruitschaal is aangevuld met appel en kiwi. Voor broodbeleg heb ik muhammara (pittige paprikasalade) gehaald. Als je dit leest kan ik me voorstellen dat je denkt "nou, spannend hoor"...het is ook niet spannend:) wél is het spannend of ik aan 200 producten kom. 
In het weekend heb ik meer tijd en wil ik ook recepten schrijven. Er zijn echter al zoveel website's met recepten dus het zullen er misschien een paar worden. Ik maak al 30 jaar lang satésaus en nooit geweten dat die saus vegan was, als je de melk maar vervangt door water, of plantaardige melk. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar echt heel vaak geprobeerd om zelf een veganburger te maken. Het recept van die burger wil ik ook beschrijven, omdat ik er trots op ben hoe het nu al geworden is. 

“Dat moet ik nie!”

Vanmorgen weer havermoutpap gemaakt. Linda (m'n vrouw) reageerde: "Grappig dat je nu weer havermoutpap gaat maken. Daar moest je vroeger niets van hebben. Ik hoor je nog zeggen 'dat moet ik niet' en 'dat is echt zo'n vrouwending' ". Als ik een keuze op smaak wil maken voor een ontbijt, dan wint nog steeds de pannenkoek, of tosti/brood. Maar ik geef niet snel op om er m'n eigen twist aan te maken.

Peulvruchten

Een nieuwe boon waar ik nog nooit van had gehoord; Cannellinibonen. Deze past toevallig erg goed bij een pasta! De parmezaanse kaas die ik gisteren had gemaakt kon ik nu goed gebruiken. 
Vorige week hadden we vaker bonen gegeten (toen was ik nog niet begonnen met tellen). Deze week nog bijna niet, merk ik. Naast de Cannellinibonen hebben we ook in de kast staan: kidneybonen, zwarte bonen, bruine bonen, kapucijners, kikkererwten, linzen, borlottibonen (is voor ons nieuw; nog nooit van gehoord).

Bier (alcohol)

Met bier, en overige dranken, is het maar de vraag of het vegan is. Om het mooi helder te krijgen wordt het vaak "geklaard", en hiervoor kan dan gelatine gebruikt worden; dan is het niet vegan. 
Gelukkig...:)...gelukkig... valt het met de meeste bieren die ik ken wel mee, maar bij wijn is het denk ik vaker goed opletten. Er zijn site's waar je kan lezen of het vegan is.
 https://veganwiki.nl/archive/a/Bier
https://www.barnivore.com/
Overigens is sterkte drank (whisky, jenever, rum, cognac) vrijwel altijd vegan. Ze zijn van zichzelf al helder en worden niet geklaard. Bij likeuren is het echter niet altijd vanzelfsprekend (melk, ei, honing).

Dag 6, zaterdag

 • Gemberthee, koffie, paranoot
 • Ontbijt: wentelteefjes
  • perzik (88), mandarijn (89)
  • augurk (90)
 • Lunch: Rijst (91), bonen, linzen (92), ui, paprika, lente-ui, augurk, zilveruitjes (93), ananas (94), knoflook, kruiden (komijn, koriander, peper), chilisaus
 • Avond: Rijstwafels (95), crackers (96), hummus (97), zonnebloempitten (98), muhammara, komkommer, kerrie, kurkuma (99), kala namak (100), peper, chiazaad.
 • Chocolademelk (101) (op basis van havermelk)
Af en toe drink ik thee; ik heb ooit geprobeerd thee zonder suiker te drinken (puur uit gezondheid, heeft niets met plantaardig te maken). Maar dat was niet mijn smaak. De enige twee theesoorten die ik nu wel (zonder suiker) drink, zijn zoethout-thee en gember-thee (stukjes gember in heet water; het schijnt ook nog gezond te zijn).

Wentelteefjes

Op het onderstaand recept voeg ik een snufje zout toe, en oploskoffie. Er boven op heb ik mandarijn, perzik en stroop gedaan. De perzik was nog niet helemaal rijp, dus deze heb ik in plakjes even gebakken in de pan.

Broodje pindakaas met augurk

Na de 3 wentelteefjes was de mix op, maar had ik nog 1 plak brood. In de koelkast zag ik augurk. Wat kan ik nu op brood doen met augurk? Deze vraag stel ik weer aan google en een nieuw beleg is geboren! Het klinkt vreemd, maar wel lekker. Ik denk dat op een warme zomerdag dit broodje met beleg goed tot z'n recht komt. https://mannenzaken.news/eten/een-paar-apart-op-brood/

Kala Namak

Kala namak vervangt de smaak van ei in gerechten. https://www.pit-pit.com/kala-namak.html. Een supermakkelijk snel recept is roerei! Ik heb het vandaag echter uitgeprobeerd op hummus: rijstwafel + hummus + kala namak + kerrie + kurkuma + peper. Het enige wat je hierbij een beetje mist is de structuur van een roerei. Bij tofu heb je zelfs de structuur goed.

Dag 7, zondag

Vanaf morgen ga ik het iets anders bijhouden. Ik weet alleen nog niet op welke manier. Dat ik elke dag begin met water en koffie, dat is nu wel duidelijk:)

 • water, koffie
 • Ontbijt: Brood+tempeh en groente
  • Tempe (102), Liquid smoke (103), BBQ-saus (104),
 • Smoothie:
  • spinazie, banaan, kiwi (105), psylliumvezels (106), kelp (107).
 • edamame (108)
 • Lunch: gebakken aardappel+groente en vleesvervanger (109)
 • Avond: BLT-sandwich
  • brood met ijsbergsla, tempeh, tomaat, knoflooksaus, yochurt, chilivlokken

Vleesvervanger

Als vleesvervanger hadden we vandaag veggie balletjes van de Jumbo. Ik tel de vleesvervanger (kant&klaar uit de winkel) maar 1x mee. Ook als we de komende dagen een andere vleesvervanger eten. Ze zijn lekker, maar ik wil m'n focus hier niet op richten om aan de 200 producten te komen. 

Tempeh (op brood)

Al anderhalf jaar eten we plantaardig en nu pas heb ik een broodje met tempeh ontdekt! We hadden vorig jaar al eens tempeh gegeten, maar dat hadden we niet goed gekruid of gemarinieerd. Dit viel niet in de smaak en daarom eigenlijk nooit meer omgekeken naar tempeh. Het broodje van nu was best goed; de volgende keer wil ik nog dunnere tempeh-plakjes snijden en iets pittiger maken en iets meer doorbakken. En variëren met andere groente.
De marinade lijkt een beetje overdreven; ik heb het idee dat het al goed smaakt als je de (het?) tempeh marineert in sojasaus en peper.

Smoothie

M'n vrouw maakt wel eens smoothies (voor haar zelf). Ik hoef het niet zo...soms wil ik wel een slokje proeven. Nu wou ik wel een een klein glaasje. Het smaakt gewoon goed! Ik proefde laatst spinazie met blauwe bessen; verassend lekker eigenlijk. Onderstaande smoothie (foto) is lichter van kleur omdat er nu geen blauwe bessen in zitten.
 

Blt-sandwich

‘S avonds hebben we de tempeh van wat er nog over was opgemaakt en simpeler gemarineerd.


Geplaatst

in

door