200 producten – week 2

Dag 8, maandag

Ontbijt: Pannenkoeken

Mancakes, een recept uit het boek Man.Eat.Plant. Gisteren had ik nog tempeh over, zo kwam ik op dit idee. Het beslag heb ik iets anders gemaakt omdat ik van alle meelsoorten nog maar een beetje had liggen in de keukenla; 50 gr. kikkererwtenmeel, 25 gr. havermeel, 25 gr. speltmeel. Het is maandagochtend en om dan bier in het beslag te doen leek me een beetje raar. dus 120 gr. Havermelk en 80 gram yoghurt. Ik had mijn bedenkingen met yoghurt, maar het lukte goed. Ik keek ervan op dat zelfs de eerste pannenkoek in de pan al lukte! De pannenkoeken proefde een beetje droog. Ik denk dat dat door de kikkererwtenmeel komt. Normaal bak ik pannenkoeken met boekweitmeel (maar die is op), of speltmeel (ook bijna op). In de pan heeft het iets weg van grote poffertjes. Ook las ik gisteren in het boek dat zij tempeh iets makkelijker klaarmaken.

Nieuwe producten: Kikkererwtenmeel (110), havermeel (111)

Middageten: Indonesische sate

Dit is een recept wat m’n vrouw al vaker heeft klaargemaakt. Een recept uit een boek van The Happy Pear; Indonesische sate (op basis van kikkererwten).

The Happy Pear hebben ook een youtube-kanaal: https://www.youtube.com/user/happypeargreystones

Nieuwe producten: Taugé (112), paksoi (113)

Avondeten: brood en fruit

Voor de verandering even geen pindakaas en appelstroop… Jeetje, wat kan ik, wij, mensen toch gewoontedieren zijn :P. Op brood zit nu hummus+komkommer+walnoot en muhammara.

Nieuwe producten: appel (114), muhammara (115, afgelopen week vergeten mee te tellen)

Dag 9, dinsdag

Chayote

Coyote is een prariewolf, maar chayote is een fruit! Ik zag het liggen bij de groenteboer. Ik kende het niet, nooit van gehoord. En hoe smaakt het…eerlijk? niet bijzonder, sorry:)

Via onderstaande link is inderdaad te lezen: “Ze eten net zo lekker weg als stukjes appel. De smaak is niet super-bijzonder, wat flauw, maar zeker geen onaangename snack voor tussendoor.”

Nieuwe producten: Chayote (116)

Ontbijt

Havermoutpap! Ik ben tevreden met de ’twist’ die ik eraan gaf. Er ‘moet’ cacaopoeder in! En pindakaas en zout.

Mijn recept voor havermoutpap

 • 3/4 cup havermout (volkoren, we blijven wel gezond doen he)
 • cup water + cup havermelk
 • theelepel cacaopoeder, eetlepel pindakaas, kaneelpoeder, snufje zout
  • Dit alles breng ik aan de kook in een steelpannetje. Ondertussen voeg ik nog een cup blauwe bessen en een hele banaan (in plakjes) toe.
  • Als het begint te koken, zet ik direct het vuur op de laatste stand. Ondertussen snijdt ik nog fruit wat ik op dat moment heb; vandaag was het perzik.
 • De warme havermoutpap giet ik in een bord/schaal en als topping heb ik yoghurt, een eetlepel jam en notenmix.
 • Chiazaad was ik vergeten; dit staat leuk voor op de foto, en er zitten goede voedingsstoffen in, maar ik dacht er niet aan.

Middageten

Het bord van m’n vrouw is fotowaardig (zie foto), die van mij niet:). Ik had nog kliekjes van gisteren erbij en hollandse groenten + kipstuckjes (vleesvergangers). En cassave kroepoek.

Nieuwe producten: Cassave kroepoek (117)

Avondeten

 • Broodje ‘ei’ (hummus+kala namak+kerrie+peper)
 • Boterham met Muhammara

Dag 10, woensdag

Ontbijt: Havermout

Havermout schijnt erg voedzaam te zijn, maar neem dan wel de gezonde versie. Ook hierbij is het weer zo om het niet elke dag of te veel te eten. Hieronder staat een lijst met linkjes met meer info. Bij runnersworld (laatste link) staat, dat je wel op moet passen met wat je er allemaal op doet. Dus niet teveel nootjes als je wilt afvallen. Ik doe juist wel veel nootjes want ik wil niet verder afvallen:).

Tussendoortje: druiven.

Middageten

Mexicaanse groenten op brood + rulgehackt (vegerarische slager) rauwkost. Een keer iets anders dan tussen een wrap. Op de foto is het niet te zien, maar in totaal eet ik ongeveer 350 gram groente (2 broodjes)

Avondeten

 • Brood+muhammara+spinazie+walnoten (+beetje citroen).
 • Fruit: banaan, mandarijn, kiwi

Wist je dat je kiwi met schil kan eten? Internet zegt dat het kan. Ik had vanavond geen lepel bij me dus alleen dan is het handig om te weten:)

Nieuwe producten: druiven (118), radijs (119)

Dag 11, donderdag

Er ligt in de koelkast nog een kliekje van gisteren. Ik ga daar een burger van maken. Van de broccoli-stronk die ik soms bewaar, ga ik pesto maken. Het ontbijt wordt dan een broodje vegan burger met pesto.

Eigenlijk kun je van heel veel producten een plantaardige burger maken. Ik zou bijna zeggen “you name it and I did it”: kliekjes, spinazie, bonen, kikkererwten, rijst, couscous, wortel, sojabrokken, oesterzwam…

De kunst is dat de groente niet te nat moet zijn. De stevigheid krijg je door het te mengen met een meelsoort; kikkererwtenmeel, tapiocameel. Of havermout, havermoutmeel, kruimels van kracker/droog brood. En daarnaast vaak ook lijnzaad of chiazaad wellen in water zodat het een klevige substantie wordt. Dit dan mengen met het overige. Ondanks dat de burger er goed uit kan zien, en best goed smaakt (kruiden, specerijen) moet ik bekennen dat je toch dat je de stevigheid mist als je een hap neemt. Voor de stevigheid en smaak die dichter in de buurt komt van een burger heb ik een recept die ik denk ik in het weekend ga maken; deze is dan op basis van sojabrokken en gemalen gedroogd porcini (eekhoorntjesbrood) voor de smaak, en een heleboel andere ingrediënten.

Pesto maken van een broccoli-stronk is wel nieuw voor mij.

Als je de burgers nog even laat afkoelen en rusten in de koelkast, dan worden ze nog iets steviger.

Ontbijt

3 broodjes groenteburger.

2 broodjes met groenteburger+augurk+tomaat+spinazie+sla+ketchup+pesto
Een broodje groenteburger+spinazie+pittige saus

Ik moet zeggen, de burgers waren goed gelukt! Dit is niet altijd zo, soms vallen ze in de pan uit elkaar als je ze iets te vaak omdraait. Dit keer dus niet. M’n bedenkingen had ik bij de eigen gemaakte pesto van broccoli. Ik vond ‘m niet goed gelukt, en pastte ook niet bij de burger. Een beetje een flauwe smaak had deze pesto. De burger was echter goed, en de augurk+ketchup gaf extra smaak. Bij het 3e broodje heb ik de pesto veranderd in een pittige saus door het te mengen met mosterd, BBQ-saus en ketchup. Dit was beter!

Op de foto’s kun je zien hoe ik te werk ga. Wat vooral goed werkt is om de pindakaasdeksel als vorm te gebruiken.

Middageten

Noedels

Avondeten

Brood met appelstroop (+walnoten)

Nieuwe producten: Mosterd (120)

Dag 12, vrijdag

Ontbijt

2 broodjes met gegrilde groenten

 • Brood, pesto, aubergine, tomaat, ui, lente-ui, sla, radijs
 • Brood, muhammara, tomaat, ui, lente-ui, sla
 • fruit: mango

Middageten

Alweer brood met gegrilde groenten! Omdat het zo lekker is.

Avondeten

Patat+tofu+witlofsalade

Nieuwe producten: Aubergine (121), mango (122), witlof (123), limoen (124), bieslook (125), mayonaise (126), ketchup (127), kokosvlokken (128), chocola (129)

Dag 13, zaterdag

Zoals ik verwacht had ging het de 1e week snel (109 producten), en daarna werd het inderdaad moeilijker. Bij de groenteboer zag ik wel een artisjok liggen, maar is ook wel prijzig en dan heb je maar één extra product. Dus nog niet gekocht. Het is ook lastig tellen, heb ik gezien. Ik wil bijvoorbeeld pesto als 1 product tellen, maar als ik het zelf maak van dan tel ik de ingrediënten wel apart (zoals cashewnoten, pijnboompitten, basilicum…).

Ik zie mijzelf – of wil mijzelf zien – als alleseter op gebied van plantaardige voeding…dus moet ik er aan geloven om ook deze maand rabarber te eten! :). Ik vond dat vroeger niet lekker en sla het over als het op tafel ligt. Maar hé, ik heb ook spruitjes na vele jaren leren waarderen, dus er is hoop.

Ontbijt

Ja, dat hebben we ook weer gehad. In plaats van havermout nam ik nu quinoavlokken. Als topping gemengde bosvruchten. Ik dacht, voor de foto is het leuk als er nog meer kleur bij komt, vandaar de kokosvlokken (had ik voor de smaak niet hoeven doen…), mango (past er niet goed bij) en bloem van de bieslook (kan goed smaken in een salade, maar past hier ook niet goed bij). Al met al kan ik producten erbij tellen en daar laten we het bij :). De gemengde bosvruchten en macapoeder zal ik wel vaker gebruiken.

Middageten

Portobello

Portobello+groenten tussen een broodje. En bami van eergister.

De portobello heb ik gemaakt volgens dit recept:

De steak sauce heb ik hier vandaan: https://www.veggiesdontbite.com/homemade-steak-sauce-recipe/

Ook leuk om te doen met een portobello (youtube-links):

Avondeten

Rijst met groente, tempeh.

Snack voor ’s avonds

Ik had nog tempeh over. Hiervan ga ik chips maken, gewoon om te kijken of het kan (m’n eerste poging). Soms halen we nog chips voor het weekend. Echter niet meer zo vaak als vroeger. Van Crocky zijn de naturel- en paprikasmaak sowieso vegan, en van Lays weten we dat de naturel vegan is. Sommige chipssoorten bevatten weipoeder of kippenvet, dus die slaan we over.

De tempeh heb ik in hele dunne plakjes gesneden. Op de plaat besmeren met olijfolie en beetje zout + kruiden. na een poosje omkeren en handeling herhalen. Ik heb 3 soorten gemaakt: paprika, ui, en naturel. Er zit niet heel veel verschil tussen. De paprika vonden we het lekkerst. De smaak komt erg in de buurt van de bacon chips! (zie afbeelding hieronder als voorbeeld).

Bacon chips isolated on the white background
Nieuwe producten: quinoavlokken (130), maca (131) bloem van bieslook (132), aalbessen (133), aardbeien (134), bramen (135), frambozen (136), zwarte bessen (137), munt (138), abrikoos (139), Portobello (140) 

Dag 14, zondag

Ontbijt

Pindakaas-smoothiebowl: Pindakaas+havermelk+walnoot+chiazaad. Leuk voor een keer. Ik had geen zin om de blender te gebruiken, en we hadden geen banaan+pecanoot in huis. Ik wou ook iets kleins eten omdat ik vanmiddag een caribische bowl wil maken. Een combi van onderstaande 2 links:

https://www.matchusports.nl/fit-tips/recepten/caribische-bakbanaan-met-bonensalade/

Middageten

Caribische bowl met bakbanaan

1e Bord
2e bord: Zoete aardappel, bakbanaan, radijs, tomaat, zwarte bonen, maïs, lente-ui, tomaat, avocado, cashewnootjes.
Verse gember, knoflook, peper, zout, chilivlokken, citroensap.

Avondeten

Yoghurt (2x) met Dadels, rabarber, rozijnen, notenmix. Daarna Smoothie van spinazie, blauwe bessen, komkommer, havermelk.

Nieuwe producten: Zwarte bonen (141), avocado (142), bakbanaan (143), zoete aardappel (144),dadels (145), rabarber (146)


Geplaatst

in

door