200 producten – week 3

Dag 15, maandag

Ontbijt: tosti

2 tosti’s met tosti quick (vegan) en gistvlokken (kaassmaak).

Middageten: Japanse wokgroenten

Na 3 borden zit ik ook wel goed vol:)

avondeten

 • Brood met hummus+komkommer+walnoot+chilivlokken
 • brood met pindakaas+jam.
 • Banaan, kiwi.
Nieuwe producten: Gele wortel (147), peultjes (148), rode ui (149), couscous (150), sambal (151)

Dag 16, dinsdag

Ontbijt: Meloensalade met sinaasappel en walnoot

Ik heb het onderstaand recept gevolgd. Muntblaadjes zijn vervangen door venkelveertjes.

Wat een heerlijke combinatie! Echt een blijvertje, maar dan als voorgerecht en niet als ontbijt.

https://www.okokorecepten.nl/recept/salade/meloensalade/meloensalade-sinaasappel-walnoot

Middageten

 • Gebakken aardappel+groente+tempeh
 • Yoghurt+fruit

Avondeten:

boterham met pindakaas. Perzik

Nieuwe producten: Cantaloupe meloen (152), sinaasappel (153), venkelveertjes (154)

Dag 17, woensdag

Ontbijt: pannenkoeken

20 gram proteïnepoeder, 45 speltmeel (meer had ik niet), 15 havermeel (meer had ik niet), 20 amandelmeel; totaal precies 100 gram.

Topping: meloen moest op, en combinatie meloen+walnoot gisteren was goed. Daarom deze combinatie. De smaak is best oké, blijkt later, maar blauwe bessen passen wel beter bij pannenkoek.

tussendoor: pecannoten, macadamianoten

Middageten

Asperges, gebakken aardappel+ groente, shiitake, tempeh

Avondeten

Boterham met…pindakaas+appelstroop.

’s Avonds: Gojibessen, moerbeibessen

Nieuwe producten: Pecannoten (155), macadamianoten (156), asperges (157), shiitake (158), falafel kiemen (159), peterselie (160), amandelmeel (161), gojibessen (162), moerbeibessen (163)

Dag 18, donderdag

Ontbijt: Yoghurt + fruit. Normaal eet/at ik vrijwel nooit yoghurt. Maar met het zomerse weer waar we nu in zitten (juni 2021) is het niet verkeerd (lekker fris) en goed voor calcium&eiwitten.

 • Passievrucht
 • Yoghurt + maca, chiazaad, hennepzaad, gemengde bosvruchten, gojibessen, moerbeibessen, notenmix

Tussendoor: Smoothie van boerenkool+banaan+citroen. ieder heeft zo zijn smaakvoorkeuren. Dit was om uit te proberen, maar…nee. Niet voor herhaling vatbaar:)

Middageten:

Algerijnse venkelsalade en pitabroodje met gegrilde groenten en koningsoesterzam.

We hadden onlangs venkel gekocht en granaatappelpitjes in de diepvries. Daarop heb ik gegoogeld en kwam uit op een Algerijnse venkelsalade. We hadden niet alles hetzelfde in huis, dus een kleine aanpassing heb ik gemaakt op het recept. Zeekraal is bijvoorbeeld vervangen door zeewier (ook al is het niet hetzelfde).

Ook hadden we geen oranjebloesemwater, de eerste alternatieven ook niet… Als je googled op “alternatief” dan krijg je dit:

 • alternatief oranjebloesemwater -> rozenwater
 • alternatief rozenwater -> vanille-extract
 • alternatief vanille-extract -> onder andere vanillepoeder.

De salade was best oké.

Het pitabroodje met koningsoesterzwam is echt een aanrader! oja, er zat ook nog een geprakte avocado tussen.

Koningsoesterzwam

Koningsoesterzwam in dunne plakjes snijden en bakken in de pan met een beetje liquid smoke!

Avondeten

Er was nog een pitabroodje over: dus deze nam ik mee naar m’n werk. Ook 2 rijstewafels want waarschijnlijk is het niet genoeg.

’s Ochtends en ‘ s middags eet ik best wel veel, wat ik niet allemaal opschrijf. Ook al viel het vandaag nog mee. Ik heb 2x venkelsalade genomen, en ook 2 pita broodjes, en banaan tussendoor en 2 smoothie (“Alsjeblieft, jíj wou boerenkool!” zei m’n vrouw :)).

Nieuwe producten: Hennepzaad (164), Passievrucht (165), boerenkool (166), Venkel (167), laurier (168), zeewier (169), granaatappelpit (170), vanillesuiker (171), vanillepoeder (172), koningsoesterzwam (173)

Dag 19, vrijdag

Ontbijt: havermout

Havermout met (iets teveel:)) fruit.

Middageten

Pitabrood en pistolet met gegrilde groenten.

Avondeten

Patat en salade (van wortelpulp). IJsje.

3 borden
Nieuwe producten: Kaki/sharon (174), meiraap (175), ijs (176)

Dag 20, zaterdag

Ontbijt

Het is zaterdagochtend. Past daar als ontbijt een aardpeer bij? Google-resultaat geeft aan : omelet met aardpeer! Dus dat ga ik vandaag proberen te maken. Ik volg het recept voor de vegan omelet via wateetjedanwel.nl/vegan-omelet. We moeten binnenkort inkopen doen, want werkelijk bijna alle meelsoorten zijn op. Kokosmeel is er nog wel (nooit gebruikt). Dus daar ga ik het mee proberen.

M’n vrouw maakt van tofu roerei (scrambled egg).

Het resultaat: Tofu (+kala namak+kurkuma etc.) is echt een uitvinding! Snel, makkelijk, smaakt goed.

M’n eerste poging voor een omelet met andere ingrediënten heeft fine-tuning nodig. Met andere woorden, mislukt:). Het geeft ook aan dat ik eigenlijk niet veel weet van meelsoorten. Maar hé, m’n allereerste plantbased-burger zag er ook niet uit.

Het ‘ei’ was te droog en viel uit elkaar, bij de 2de omelet heb ik xanthaangom doorheen gedaan. Het was iets beter, maar de basis was te droog. Maar…ik kan wel weer producten erbij tellen!

De volgende keer ga ik dit recept volgen: veganchallenge.nl/recepten/tofu-omelet

Bij de groenteboer heb ik twee nieuwe producten gescoord: Incabes (goudbes) en Drakenfruit.

Middageten

Yoghurt met fruit&noten, rijstwafel met plantaardige spread (sweet japaleno), handvol notenmix. Watermeloen.

Ja, ik weet het…het moet niet te vrouwelijk worden… ik hoop dat de steigerplank een beetje compenseert. Ik ben tenslotte wel een man van 50. Het ging mij echter om de incabes en die kan ik weer meetellen.

Avondeten

Bulgur & boerenkool. Gebakken pastinaak. Spitskoolsalade.

Nieuwe producten: aardpeer (177), kokosmeel (178), xanthaangom (179). Incabes/goudbes (180), plantaardige spread (181), watermeloen (182), bulgur (183), spitskool (184), pastinaak (185)

Dag 21, zondag

De afgelopen week heb ik meerdere nieuwe producten gegeten, en ook de maaltijden waren soms anders dan anders. Dankzij de hulp van m’n vrouw hebben wel toch weer aardig wat nieuwe producten in huis gehaald. Ik zie bij mijzelf dat ik sommige dingen vroeger gewoon niet kocht en at om een of meer van deze redenen.

 • Rare naam (pastinaak, bulgur, muhammara, hummus )
 • Het ziet er niet aantrekkelijk uit (aardpeer)
 • Geen idee wat ik ermee moest (meiraap, oesterzwam)
 • Dacht dat het niet lekker was (granaatappelpit, havermout, tempeh)
 • Zonder reden niet kopen/eten, maar weet dat het wel lekker is (peer)
 • Enorme afkeer om dat ik het vroeger als kind niet lekker vond (Rabarber, spruitjes => Smaakpapillen veranderen echter, soms kun je het iets anders naar eigen idee op smaak maken)

Sommige dingen zoals bijvoorbeeld pastinaak en oesterzwammen aten we al wel, maar had ik 2 jaar terug nog deze gedachten.

Ik had niet gedacht dat ik zo dicht in de buurt van 200 producten zou komen, en misschien zelfs ga halen! Ik heb voor aankomende week wel genoeg producten op m’n lijstje, maar dan moeten we het nog wel gaan maken (rode kool, rode biet, spruitjes). Als ik op 198 blijf steken dan kan ik het vieren met whisky en droge worst! (plantaardige worst heb ik besteld bij plantbeest.kitchen).

Ontbijt

broodje spread en appelstroop (+walnoten erop)

Middageten

Tja…de boerenkool moest op. En ik wou rode bieten bijtellen. Via google kwam ik op spicy-rode-bieten-boerenkool-smoothie/. Ik had me voorgenomen om geen smoothie meer met boerenkool te maken, maar mischien smaakt deze smoothie wel goed.

Ik zal vast iets verkeerds gedaan hebben (ik hoor m’n vrouw zeggen: “jij doet dan ook direct weer moeilijk…begin eerst makkelijk”). Want het smaakte niet. Het was gewoon smerig! Na toevoeging van roos-vice en havermelk was het te drinken. Niet meer dan dat:). Tip voor mijzelf: géén boerenkool in een smoothie.

Avondeten

Spaghetti! Man, man, wat lekker. Daar was ik wel aan toe. 3 borden gegeten. Daarna nog een ijsje toe. We wisten niet zeker of Tutti Gelati in Dronten vegan-opties hadden; Ja! die hebben ze!

Nieuwe producten: Rode biet (186)

Geplaatst

in

door