200 producten – week 4

Dag 22, maandag

Full English Breakfast.

Dit heb ik altijd al willen maken, een engels ontbijt! Het recept is van het boek Man.Eat.Plant. Het recept is ook online te volgen (zie link, als je nog niet geklikt had).

Ik moet zeggen, best goed geslaagd! Het kost wel even tijd en nadenken als je – sowieso – volgens een recept kookt. Maar dit wil ik vaker maken, en dan zal ik er ook wel meer handigheid (snelheid) in krijgen. Door m’n werk als muziekdocent ben ik in de ochtend vrijwel altijd vrij. Daarom kan ik aan het ontbijt ook meer aandacht en tijd schenken.

Als je teveel champignons in een pan bakt, dan kan er teveel vocht bij vrijkomen waardoor het lastiger is om ze bruin te bakken.
De witte stukjes zijn knoflookteentjes die ik vooraf kook zodat ze zachter worden en makkelijker kunnen pletten.

We hadden zoete aardappel in huis, daarom ziet de kleur er iets anders uit. Geweldig idee trouwens om de aardappel met schil en al te koken, afkoelen, en dan pletten en bakken in de pan.

Ik ben geen kok, en werk niet in een restaurant. Dus het opmaken en presenteren van gerechten verdient niet altijd de schoonheidsprijs, maar ik doe mijn best:)

Middageten

Spaghetti van gisteren.

Avondeten

Bulgur moet ook op. Dus zelfbedachte Bulgursalade (+witte bonen+gemengde noten+pindakaas+sesamzaad+komkommer+tomaat+citroensap+zout)

’s Avonds: Drakenfruit

We hebben één keer eerder drakenvrucht gehad. Die was toen wit van binnen. De smaak is niet vies maar gewoon vlak, viel daardoor eigenlijk tegen en best wel duur. Misschien was het fruit overrijp, geen idee. Wikipedia zegt dat de gele soort (die komt uit Colombia) altijd zoet is en met de roze schil minder aroma heeft.

Mocht je een fruit uitproberen en heb je nog nooit passievrucht (ik bedoel dus niet de drakenvrucht op de foto) gehad, probeer die dan eens uit! Bijzonder lekkere smaak.

Nieuwe producten: Witte bonen (187), drakenfruit (188)

Dag 23, dinsdag

Ontbijt: Pannenkoeken

Op basis van kokosmeel (enige meel die we nog thuis hadden) + banaan + yoghurt (toevallig kokosyoghurt). Lang verhaal kort: mislukt! Ik weet ook niet of het wel goed is om hier foto’s te plaatsen:) Het beslag probeerde ik te verbeteren door daarna xanthaangom (gewoon proberen) toe te voegen, later nog chiazaad (en vreemd genoeg ook wat water), en daarna nóg eens chiazaad. Met blauwe bessen en stroop er overheen was te doen (weggooien doen we niet zo snel aan). De laatste pannenkoek was wel verbeterd maar de basis was niet goed.

Oké dan, de foto’s!

Wil je pannenkoeken bakken? (zonder koemelk en ei), volg dan een van déze recepten:

Middageten

Gisteren heeft m’n vrouw jackfruit (vegan hachee) +rode kool + zoete aardappel gemaakt. Ik hoef nu alleen maar een zoete aardappel te koken (ik ga weer koken, pletten, bakken zoals bij het engels ontbijt van gisteren). Rode kool en jackfuit opwarmen. Bij de rode kool wil ik een dressing maken etc…

 • Rodekool-dressing: sinaasappelsap, knoflook, kaneel, peper, zout, mosterd.
 • Lente-ui, augurk.

De hachee (van jackfruit) heeft m’n vrouw lekker pittig gemaakt.

Avondeten

Boterham met pindakaas & appelstroop.

Nieuwe producten: Jackfruit (189), rode kool (190)

Dag 24, woensdag

Ontbijt: Yoghurt

Daarna nog een handvol notenmix en handvol kersen gegeten.

Notenmix

Voorheen hadden we een pepitamix, maar kwamen er onlangs pas achter dat het niet plantaardig is. Noten en dan niet plantaardig! Van sommige producten – zoals brood bijvoorbeeld – is het niet zeker of het vegan is. In deze notenmix zaten ook dierlijke producten in (scharrelei en garnaal voor de poeder…). Dus nu heeft m’n vrouw zelf (geroosterde) notenmix gemaakt (deels gemixt met een andere notenmix zoals de bonenmix of edamame mix).

Middageten

Er was nog wat hachee met rode kool over van gisteren. Ik gokte erop dat beukenzwam en postelein er bij zou passen.

 • Beukenzwam bakken met kurkuma en peper.
 • Postelein kort wokken. Zoals bij spinazie en het lijkt er ook wel een beetje op qua smaak/structuur.
Ik had het idee dat ik een soort oud hollandse pot aan het eten was.

Daarna heb ik nog een bord met gebakken aardappeltjes en rodebietensalade gegeten.

Avondeten

Boterham…met…pindakaas & appelstroop 🙂

’s Avonds

Droge worst (vegan) van Plantbeest. Ik had vijf verschillende smaken besteld. Sommige zijn wel even wennen hoor:). De Friese droge worst vind ik het best gelukt.

Nieuwe producten: Spirulina (191), kersen (192), postelein (193), beukenzwam (194), droge worst (195)

Dag 25, donderdag

Ontbijt

Notenmix, crackers, notenreep.

Tussendoor: Zoethout

Middageten

Aardappels en bieten waren nog over van gisteren. en de meiraap+beukenzwam+spitskool moesten op. Doperwten, edamame, paprika en knolselderij erbij gedaan.

Avondeten

We hadden wat besteld via Veggie4u. Dus vanavond eet ik voor de verandering eens geen pindakaas maar 3 bolletjes met kaas (en mosterd).

Nieuwe producten: notenreep (196), zoethout (197), knolselderij (198), kaas (199)

Dag 26, vrijdag

Het wordt toch eens tijd om de hamburgers te maken. We hebben weer sojabrokken in huis. De burgers zijn voor vanavond hoor. Voor de stevigheid werkt het echter iets beter om ze in de koelkast een poosje af te laten koelen. Waarom dat zo is weet ik eigen niet. Heeft de binding, zoals chiazaad en kikkererwtenmeel, tijd nodig om z’n werkt te laten doen? update: zaterdag misschien een begin maken met de burgers…vandaag niet aan toe gekomen.

Ontbijt: Havermout

Havermout heb ik intussen vaker gemaakt. Het is vrij snel te maken en de smaak is goed. Voor de foto heb ik nu minder (geen) aandacht besteed…ik wou gewoon eten:)

Recept

 • Iets meer dan een half kopje havermoutvlokken
 • 1 kopje water, 1 kopje melk -> in pannetje op laag vuur
 • Blauwe bessen toevoegen (uit diepvries)
 • Ook toevoegen in pannetje: Cacaopoeder, oploskoffie, pindakaas, zout, kaneel.
 • Vuur hoger zetten totdat het kookt. Ondertussen fruit snijden; vandaag was het banaan en pruim…en incabes.
  • Als de havermout in de kom zit, voeg ik het fruit pas toe (als topping).
 • Als topping heb ik nog toegevoegd: chiazaad, gojibessen, moerbeibessen.
 • Vergeten!:) maar het hád gekund: yochurt, jam, nootjes, nootjes, nootjes!!

Middageten: BLT-sandwich

Avondeten

Broodje kroket, kroket, pizza.

’s avonds

We hebben een dropplant in de tuin (van Albert Heijn). Een klein blaadje geproefd.

Speciaal biertje, droge worst van plantbeest, tijgernootjes

Net als bier is het bij borrelnootjes (nootjes met een bepaalde coating) of zoals in dit geval tijgernootjes niet altijd zeker of het volledig plantaardig is. Tijgernootjes in vele gevallen wél!

Nieuwe producten: Pruimen (200!!), kroket (201), dropplant (202)

Dag 27, zaterdag

Ontbijt: banaan en notenmix

Kilo’s

Gisteravond heb ik behoorlijk zitten eten in de nootjes (op) dat ik vanmorgen niet veel trek had. Daarom even simpel een banaan en notenmix. Het is moeilijk te geloven, maar waar ik vroeger moest opletten om niet te veel te eten, omdat je anders aankomt in kilo’s, moet ik nu opletten om niet te weinig te eten, omdat ik anders teveel afval. Bizar om te zien hoe geleidelijk aan jezelf kan veranderen door een ander eetpatroon aan te nemen. In bijna twee jaar tijd ben ik van 87 kilo naar 77 kilo gegaan. Deels door volledig plantaardig eten en deels door elke ochtend te wandelen. En geloof het of niet, maar ik eet méér. Wel moet ik zeggen dat ik door de week ’s avonds – woensdag was vaak zo’n moment – niet meer snoep (geen bier en nootjes/chips), dus dat draagt natuurlijk ook bij. In het weekend ga ik los…nou ja, ook met mate, ik ben geen twintiger meer.

Uitdaging is gehaald

Gisteren heb ik het eten van 200 verschillende producten gehaald! Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. Een jaar terug had ik niet eens 33 verschillende fruitsoorten kunnen opnoemen. Nu heb ik ze gewoon gegéten. Sommige waren verrassend lekker. Ook kon ik geen 47 verschillende groenten opnoemen…zeg ik nu 47? Ja, 47 verschillende groenten heb ik gegeten. Ook hierbij waren er sommige verrassend lekker!

Maar, we zijn er nog niet. Ik wil de 30 dagen volmaken. Wat nog in de planning ligt:

 • Pompoensoep (die maakt m’n vrouw)
 • Eigen veganburger (sojabrokken en eekhoorntjesbrood)
 • Zuurkool (die maakt m’n vrouw)
 • Misschien spruitjes
 • Oja, nori chips maken! (filodeeg en nori). Nog nooit gemaakt dus ik denk dat ik het wel kan (– Pippi Langkous)
 • We hebben nog een blikje Borlotti-bonen in huis liggen.

Middageten

Yoghurt en dadels.

…Maar dat is voor nu niet genoeg. Nog 2 bolletjes met pindakaas+appelstroop+walnoot (en sesamzaadjes voor de foto… tsss)

Café restaurant Chillers

Ik ben nog nooit bij Chillers geweest, maar wil nu alvast reclame maken. Gewoon omdat de menukaart er erg goed uitziet. Het is geen veganistisch restaurant, maar een restaurant met – in mijn ogen – erg goede opties, om óók lekker vegan te eten.

Avondeten

Update: we hadden dus plannen om bij hun te eten. Op de website staat letterlijk “Het is niet mogelijk op ons terras te reserveren,  je mag wel gezellig langskomen. Er is altijd wel een stoeltje vrij!”. Toen we aankwamen was de eerste vraag “heeft u gereserveerd?”. Nou, nee dus, wij willen buiten zitten en daar was voldoende plek. Echter werd ons verteld dat ze vol zaten…bijzonder… en we waren best wel teleurgesteld. In het centrum van Emmeloord hebben we nog even gekeken, maar met het mooie weer was het daar wel vol, of ze hadden niets plantaardigs. Dus…weer terug rijden naar Dronten en bij Frieteria hebben we een patatje met currie en uitjes gegeten. Daarna de Jumbo in om vegan-ijsjes te halen.

Patatje met curry en ui bij Frieteria in Dronten

’s Avonds heb ik geprobeerd om nori-chips te maken. Ik had geen loempiavellen, maar filodeeg, en ik gebruik geen ei maar chiazaad (wellen in water). En, ik heb een soort kroepoek van rijstvel gemaakt (geen foto).

De volgende keer wil ik bedenken hoe ik het makkelijker kan maken, en geen filodeeg gebruiken, maar loempiadeeg of bladerdeeg?
Nieuwe producten: rijstvel (203), filodeeg (204), norivel (205)

Dag 28, zondag

[eigen aantekeningen, betere omschrijving volgt nog]

Hieronder kun je lezen hoe ik stapsgewijs de burger heb gemaakt. Het is nog geen vaststaand recept (de hoeveelheid bijvoorbeeld van bepaalde dingen). En het duurt te lang om te maken. Hier mag ik veel handiger in worden. Bijvoorbeeld bij de ui en champignons kan ik al bepaalde kruiden overheen doen, of sojassaus en liquid smoke toevoegen bij het koken van de sojabrokken.

 • 100 gram sojabrokken, koken, 1/3 bouillonblokje. 1/2 uur.
 • 1 eetlepel chiazaad, 1 eetlepel lijnzaad. beide niet afgestreken. malen. 6 eetlepels water. laten wellen. ook 1/2 uur.
 • porcini…ik gok op 5 gram.. weegschaal is niet zo secuur.
 • half ui ongeveer 60/70 gram. droog bakken (geen boter gebruiken). proberen niet te bruin laten worden.
 • 3 grote champignons (80 gr.) ook droog bakken. mag wel iets aanbakken.
 • ui en champignons malen.
 • 2 zongedroogde tomaat malen (niet die in een oliepotje zitten, maar gezouten, gedroogd)
 • 30 gram proteinepoeder, 2 eetlepels edelgistvlokken.
 • 1 theelepel cacaopoeder, 3 eetlepels kikkererwtenmeel.
 • peper 20x draaien, zout 7x draaien. beetje knoflookpoeder, tijm.
 • sojasaus (1/2 eetlepel), liquid smoke (1/2 theelepel…niet te veel!)
 • gewelde zaden toevoegen. Met vork flik goed mengen..prakken..kost even tijd.
 • Van het totale gehakt gebruik ik nu eerst de helft. bij de andere helft wil ik straks xanthaangom mengen, en kijken wat ’t wordt.
 • De burger in het pindakaasdeksel is 80 gram, ga je hem tot de rand vullen dan is hij 100 gram. goed aandrukken met de hand of andere deksel.
 • Xanthaangom; ik gok op 1 theelepel afgestreken. (internet zegt dat je 0,5% tot 1% moet gebruiken. Is voldoende)

in de koelkast nog iets steviger laten worden

Ontbijt

Ik kom erachter dat ik niets gegeten heb (!). 11.30 uur: yochurt.

Middageten: Broodje Hamburger

En toch viel de burger zelf nog tegen. Ook de xanthaangom geeft naar mij idee niet veel verbetering. En veel te veel werk. Het complete broodje was wel gewoon lekker hoor.

Avondeten

Pompoensoep, Broodje Hamburger, Meloensalade

Nieuwe producten: Sojabrokken (206), Porcini/eekhoorntjesbrood (207), pompoen (208), kokosmelk (209)

Geplaatst

in

door